ТОП 5 на материите за спортно облекло: предимства и недостатъци

Спортният стил продължава да властва в модния свят и да превзема тенденциите за различните сезони. Спортните екипи излязоха от залата на тренировка и смело навлязоха вежедневния ни стил, покоряващи с атрактивен външен вид и несравнимо удобство.

И тъй като вероятно и вие сте „прегърнали“ идеята за спортен ежедневен стил, ще ви дадем повече информация за различните материи на този тип дрехи:

1. Полиестер

Полиестерът е трайният избор на много производители на спортни облекла заради неговата издръжливост, достъпност и лесна поддръжка. Спортните екипи от този материал не се свиват при пране, не изискват гладене, не променят формата си и са изключително леки и удобни. Освен това, полиестерът изсъхва бързо при изпотяване, което е страхотна новина за активните спортисти. 

2. Микрофибър

В основата си микрофибърът е комбинация от полиестер и/или найлонови нишки с изключителна здравина и устойчивост. По този начин той съчетава положителните качества на двете материи, което го прави идеален за спортни облекла. Не случайно гигантите в производството на този тип дрехи го използват традиционно в изработката на тениски, клинове, екипи. Ако изберете микрофибър за спортните си дрехи, може да сте сигурни, че те ще съхнат бързо, ще абсорбират влагата добре и ще ви осигурят комфорт по време на тренировка.

3. Памук

Памукът има редица предимства, които го правят изключително ценен в производството на спортни дрехи. Той е символ на комфорт и качество, заради което е предпочитан от много спортисти. Тъй като платът абсорбира бързо потта, макар и да не изсъхва бързо, осигурява удобство и спокойствие в горещите дни и напрегнатите тренировки.

Много хора предпочитат памучните спортни облекла, защото са приятни на допир и не носят неприятни усещания в горещината. Памукът не дразни кожата и не предизвиква алергии. Той е естествен материал, от които се произвеждат масово спортни екипи, тениски, къси панталонки, рокли и потници.

Често производителите добавят и процент полиестер, за да направят дрехата по-лека, устойчива и издръжлива. Полиестерът минимизира някои недостатъци на памука, като свиването при прането и нуждата от гладене.

4. Полипропилен

Полипропиленът е водоустойчив и има ниска топлопроводимост. Това го прави подходящ за спортни дрехи, предназначени за алпинисти и скиори. При промяна на температурата навън, този материал поддържа телесната температура за дълго време.

Освен това, полипропиленът не е „любим“ на бактериите, насекомите и микроорганизмите, които повреждат плата. Въпреки многобройните му предимства, той не е подходящ за ежедневието, а по скоро за спорт на открито.

5. Вълна

Вероятно не свързвате вълната точно със спортни дрехи, но ще се изненадате колко често се използва за в производството на спортно облекло. Тъканта ви гарантира, че няма да се притеснявате от неприятна миризма по време на спорт в студеното време и няма да губите топлина.

Ако все още се чудите дали да изберете естествени или изкуствени материи за спортното си облекло, трябва да знаете, че това зависи до голяма степен от сезона. Така например, в горещите летни дни полиестерът вероятно ще ви бъде по-удобен заради лекотата си и бързото изсъхване при потене. В по-хладните дни пък памукът е всичко, от което се нуждаете при тренировка на закрито.

Каквото и да изберете, най-важното е дрехата да ви бъде удобна и да не ограничава движенията ви.